A felelősségteljes márka
A Leerdammert a zamatosság és az egyszerűség jellemzi. Ínycsiklandó termék, melyet felelősségteljes emberek állítottak elő. Örülünk annak, hogy a Leerdammer® sajttal egyedi és vidám pillanatokat szerezhetünk a mindennapokban. Társadalmi felelősségünket viszont mindig is komolyan vettük. Ezért természetes, hogy a társaságunk társadalmi felelősségvállalását leginkább életmódként, mint külön projektként kezeljük. Biztosak vagyunk abban, hogy ha Ön is meggyőződik arról, mi áll mindemögött, egyetért majd velünk…
Mi, akik a Leerdammer® sajt készítésével foglalkozunk, nem állítjuk azt, hogy megváltoztatjuk a világot, mi egyszerűen csak azt csináljuk, amit mondunk. Tudjuk, hogy senki sem tökéletes, de nap mint nap arra törekszünk, hogy valamivel jobbak legyünk. Tehát igen, az általunk választott tej szabadon, friss levegőn legelő tehenektől származik. Igen, a sajtjaink természetes úton érlelődnek. Igen, a receptúránk 100%-ban alkalmas vegetáriánusok számára. És igen, 2019-től kezdődően a Leerdammer® sajtok csomagolása 100%-ban újrahasznosítható.
Tej
Meggyőződésünk, hogy egy jó sajthoz jó minőségű tejet adó tehenekre van szükségünk. És a tehenek pontosan ezt is teszik!
A Leerdammer® sajtok tejét termelő tehenek imádják a természetet. A holland legelőkön naponta legalább 6 órát legelnek, legalább az év 120 napján*.
Amint azt az időjárás engedi, kiengedjük őket a legelőre, míg a téli hidegben és a nyári hőségekben elbújhatnak a biztonságos istállókban, ahol fehérjékben gazdag gabona és olajos magvak (szója, repcemag) keverékével etetjük őket. 2017 nyara óta a Hollandiában gyártott szeletelt, kocka vagy reszelt sajtváltozataink mindegyike 100%-ban a legelőkön szabadon legelő tehenek tejéből készül. 2018 óta ez a Hollandiában gyártott valamennyi sajtunkra érvényes.
*Vagy legalább 720 órát az év 120 napján, a Stichting Weidegang (Grazing Foundation) alapítvány alapelvei szerint, amelynek célja a legeltetés támogatása Hollandiában.
A tehenek egész évben nemcsak füvet legelnek, hanem az adott évszakokban betakarított takarmánnyal (szénával és kukoricaszilázzsal) is etetik őket. A takarmányok az átlagos napi fogyasztásuk 91%-át teszik ki. Emellett gabonafélék és olaj- valamint fehérjetermények, például szója vagy repce koncentrátumával is etetik őket, amely az átlagos napi fogyasztásuk fennmaradó 9%-át képezi.
Az általunk használt tejet nemcsak egyszer, hanem rögtön kétszer is ellenőrizzük!
Először akkor, amikor átvesszük a tejet az egyes farmoktól, másodszor pedig akkor, amikor megérkezik a kamionnal a sajtüzemünkbe. A minőséget 9 különböző feltétel alapján vizsgáljuk, többek között a zsírtartalom vagy a tejzsír savassága alapján, s eközben kiemelt figyelmet fordítunk bármilyen, akárcsak nyomokban előforduló antibiotikum meglétére is.
Ha a tej bármely paraméter alapján nem felel meg a minőségellenőrzésnek, azt nem küldjük tovább sajtüzemi feldolgozásra. Első az egészségbiztonság!
Ha a tej bármely paraméter alapján nem felel meg a minőségellenőrzésnek, azt nem küldjük tovább sajtüzemi feldolgozásra. Első az egészségbiztonság!
Know-how
Nálunk biztos lehet abban, hogy a Leerdammer® sajt gyártására szakosodott szakembereink ismerik a kiváló minőségű és ízű sajtok előállításának összes fortélyát. És azokat be is tartják!
A Leerdammer® sajtot a kemény sajtok hagyományos gyártási folyamatát követve gyártjuk.
A tejet enzimmel koaguláljuk, amely felváltja az állati eredetű tejoltót. Az így kapott sajtmasszát formákba öntjük, és henger vagy hasáb alakúra préseljük:
Végül a gömbölyű sajttömbök fapolcokon érlelődnek.
- a henger alakú sajtokat egészben vagy szeletekben értékesítjük
- a hasábokat szeletelik, mivel a szeletek könnyebben vághatók a hasábokból, mint a kerek sajttömbökből.
Végül a gömbölyű sajttömbök fapolcokon érlelődnek.
A Leerdammer® sajtok gyártása során használt erjesztők adják a sajtjaink jellegzetes ízpalettáját és a mindenki által jól ismert lyukakat. Más sajtokhoz hasonlóan a tejsavas erjesztők kiválasztása kulcsfontosságú lépés.
3 féle tejsavas erjesztőt tenyésztünk:
A Leerdammer® sajtok lyukai a tejsavas erjedés során az erjesztő hatására jönnek létre, amelyet a Leerdammer® márka 70-es évekbeli megalakulása óta használunk (a Holland Tejkutató Intézet támogatásával). Az adott erjesztőnek köszönhető a Leerdammer® sajtokra jellemző enyhe diós íz.
Annak érdekében, hogy ezt az ízt még tökéletesebbé tegyük, és lehetővé tegyük, hogy a sajtok jellegzetes íze kifejlődjön az érés folyamán, az előállításuk során egy további erjesztőt használunk, amelynek a sajtok az általunk olyannyira kedvelt lágy ízüket köszönhetik.
A gömbölyű Leerdammer® Caractère sajttömbök gyártása során egy harmadik erjesztőt is használunk, amely a sajtok tökéletes felszíni érését teszi lehetővé.
A Leerdammer® Original és Light sajtok esetében a sajttömbök a pincéink fapolcain 4-8 hétig természetes úton érlelődnek. A Leerdammer® Sélection és Caractère sajtokat hosszabb ideig, mintegy 18 hétig hagyjuk érlelődni, ezáltal erősebb és intenzívebb ízt és illatot kapunk.
Az érés egész ideje alatt, amikor a sajtjaink elnyerik a jellegzetes tulajdonságaikat, minőségellenőrzési teszteket hajtunk végre. Végül a nagyobb tartósság érdekében minden egyes gömbölyű Leerdammer® sajttömböt viasszal vonunk be, aminek köszönhetően a lágy állagukat is megőrzik.
Az érés egész ideje alatt, amikor a sajtjaink elnyerik a jellegzetes tulajdonságaikat, minőségellenőrzési teszteket hajtunk végre. Végül a nagyobb tartósság érdekében minden egyes gömbölyű Leerdammer® sajttömböt viasszal vonunk be, aminek köszönhetően a lágy állagukat is megőrzik.
Környezet
Azt állítjuk, hogy a Leerdammer® nemcsak az ízének és állagának köszönhetően kivételes, hanem azért is, mert minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy tovább csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.
Mi teszi lehetővé számunkra a sajtjaink frissességének és minőségének garantálását? A visszazárható csomagolás!
Egyik célkitűzésünk a visszazárható csomagolás 100%-os újrahasznosíthatóságának elérése volt, amit a kitartó erőfeszítéseinknek köszönhetően végül sikerült elérnünk. Emellett a gyártás során használt anyagok 24%-a, konkrétan a csomagolások erősebb alsó része újrahasznosított PET-palackokból származik, így a körkörös gazdasághoz is hozzájárulunk. Ezenkívül 6%-kal sikerült csökkentenünk a csomagolások tömegét.2019-től kezdődően a szeletelt sajtok csomagolásának 100%-a újrahasznosítható műanyagból készül.
A gazdaságaink környezetvédelmi lábnyomának csökkentése érdekében az alábbi lépéseket tettük:
- Szója- és pálmafa-termelőinknek azt javasoljuk, hogy tanúsított és környezetvédelmi szempontból tudatos termelési módszereket alkalmazzanak. A Természetvédelmi Világalap franciaországi ágával és a helyi termelőkkel együttműködve Matto Grosso brazil államban a fenntartható szójatermelésre, Borneóban pedig a fenntartható pálmatermesztésre irányuló projekteket finanszírozunk.
- Egyúttal a tejelő tehenek takarmányozásában az önellátás lehetőségeit is vizsgáljuk, mégpedig a helyi forrásokból származó szója felhasználásával, esetleg az RTRS (felelősségtudatos szójatermesztésre vonatkozó kerekasztal-kezdeményezés) szabványainak megfelelően termesztett szója arányának növelésével a takarmányban.
Tápérték
Olyan sajtot előállítani, amely mindenki számára megfelelő, nem olyan egyszerű. Leerdammer® sajtjaink azonban magukért beszélnek!
Sajtjainkat laktózérzékenységgel élők is bátran fogyaszthatják – mindegyik laktózmentes! Mindez egyszerűen az érlelésnek köszönhető! A laktóz ugyanis az érés folyamán fokozatosan lebomlik.
Miért merjük állítani, hogy a Leerdammer® sajtok vegetáriánusok számára is alkalmasak? Mások a sajtgyártás folyamán a tejalvadás kezdeti szakaszában általában kimozint, vagyis állati eredetű oltóanyagot használnak. Mi azonban a Leerdammer® sajtok előállítása során gombákból kinyert alvasztószert használunk, így azok vegetáriánusok számára is alkalmasak. Pontosan azt csináljuk, amit mondunk!
Miért merjük állítani, hogy a Leerdammer® sajtok vegetáriánusok számára is alkalmasak? Mások a sajtgyártás folyamán a tejalvadás kezdeti szakaszában általában kimozint, vagyis állati eredetű oltóanyagot használnak. Mi azonban a Leerdammer® sajtok előállítása során gombákból kinyert alvasztószert használunk, így azok vegetáriánusok számára is alkalmasak. Pontosan azt csináljuk, amit mondunk!
Tudatában vagyunk annak, hogy sokan egészségügyi okokból próbálják csökkenteni a sófogyasztást, ezért célkitűzéseink között szerepel a termékeink sótartalmának csökkentése.
Mivel a só a sajtjaink kulcsfontosságú összetevője, nem könnyű teljesíteni ezt a fogadalmat. Olyan hosszú távú projektről van szó, amelyen az elkövetkező években is keményen fogunk dolgozni, azzal a céllal, hogy 2022-ig fokozatosan, 25%-kal csökkenthessük a termékeink sótartalmát.
Célunk, hogy megfeleljünk a közegészségügyi hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak, amelyek az élelmiszerek sótartalmának csökkentését írják elő, mivel, mint azt néhány táplálkozási tanulmány mutatja*, a sófogyasztás mértéke Európában meghaladja a WHO ajánlását.
*Loreen Kloss et al., Sodium intake and its reduction by food reformulation in the European Union — A review, NFS Journal, Volume 1, 2015, 9–19. old.
A Leerdammer® sajtok természetes módon, az egészségre jótékony tápanyagokban gazdagok:
- A sajtok kalciumban gazdagok, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontok számára: egy szelet Leerdammer sajt a felnőtteknek ajánlott napi kalciumbevitelének több, mint 25%-át tartalmazza.
- Ezenkívül természetes fehérjékben gazdagok, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez.
A Leerdammer® nemcsak kenyéren fogyasztva nagyszerű: ahhoz, hogy minden ízlelőbimbóját megörvendeztesse, próbálja ki a Leerdammer®-t gyümölccsel vagy dióval.